Tre AI-verktyg som hjälper dig med filmredigering

Ingen har väl missat AI:s framfart de senaste månaderna och framförallt inte vilka fördelar de olika AI-verktygen medför. Men hur kan AI hjälpa till under filmredigeringen? Nedan listar jag tre verktyg som kan effektivisera redigeringsprocessen.

Chat GPT är kanske det AI-verktyg som de flesta redan bekantat sig med. Gratisverktyget har boostat en del av arbetet med filmproduktionen också. Det är ett perfekt verktyg för att bland annat summera ett företags affär och kärnvärden, som sedan kan brytas upp till stolpar och användas i arbetet att ta fram intervjufrågor. Chat GPT är också en smart sidekick som hjälper till att hitta en bra vinkel för en film.

Men hur kan AI hjälpa till efter det att inspelningen är gjord och det är dags att klippa?

Det vanligaste redigeringsprogrammet för film på marknaden är Adobe Premiere, och där finns en del AI-verktyg att tillgå. Utvecklingen går som sagt väldigt fort, men i skrivande stund har jag valt att lyfta fram dessa tre:

 

Automated Video Editing

Detta är ett verktyg för automatisk klippning. Verktyget använder maskininlärning och algoritmer för att identifiera de bästa klippen i en videofil baserat på bild och ljud. Det kan exempelvis känna igen ansikten, rörelsemönster och ljudkvalitet. Efter analysen skapar verktyget en förslagslista över de bästa klippen. Verktyget skapar sedan automatiskt en sekvens av klippen som valts ut baserat på analysen. Det kan göra övergångar mellan klippen och anpassa längden på klippen för att skapa sekvens som är strukturerad och klippt med bra flyt. Jag skulle inte säga att programmet kan klippa en perfekt film i dagsläget, men verktyget kan hjälpa dig att spara mycket tid i början av redigeringsprocessen.

 

Remix tool

Alla som klippt en film med musik har stått inför problemet med att musiken är för lång eller för kort och att man då behöver klippa och klistra för att utöka eller korta låten och att klippen fortfarande behöver vara i takt för att musiken ska flyta på. Detta kan Remix Tool hjälpa till med helt automatiskt.
Det enda du behöver göra är att välja verktyget i menyn, sedan kan du förlänga eller förkorta musiken genom att dra i början eller slutet. Efter några sekunders betänketid så har du en låt i den längd du behöver.

 

Automatisk textning

AI-assisterad undertextning kan användas i Adobe Premiere för att automatiskt generera undertexter baserat på taligenkänning. Programmet kan transkribera tal och synkronisera texten med rätt tidpunkt i videon – och nu fungerar det även med svenska.
Detta sparar supermycket tid och jag brukar börja med att göra en transkribering och lägga på undertexter när jag exempelvis ska klippa en intervju. Då kan jag se vad som sägs när jag scrollar igenom materialet vilket underlättar klippningen.

 

Bonus!

Adobe har inte legat på latsidan när det gäller att implementera AI i sina program. Ett verktyg som det skrivits mycket om och som det dyker upp mycket inlägg om på bland annat Instagram och YouTube är Generative Fill, som nu finns i betaversionen av Photoshop. Du kan nu med några snabba klick klippa bort och ändra bakgrund på en bild eller varför inte byta t-shirt till skjorta eller ändra frisyr på kollegan.

 

Vill du veta mer?
Detta var några exempel som visar hur AI nu integreras i redigeringsprogrammen för att effektivisera och förbättra olika delar av redigeringsprocessen. Om du redan nu lägger lite tid på att testa de nya verktygen så kommer det ge dig mer tid att fokusera på den kreativa processen. Och om du längs vägen upptäcker att du behöver hjälp med filmproduktion kan du alltid höra av dig till mig på erik.ziden@talecontent.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev där vi bjuder på kunskap. Brevet kommer en gång i månaden och innehåller allt ifrån guider, beskrivande case, våra senaste blogginlägg, spaningar och praktiska tips på hur man lyckas med content marketing.

* obligatoriska fält


I och med att du börjar prenumerera på Tales nyhetsbrev godkänner du att vi får kontakta dig gällande nyheter och marknadsföring. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Ladda ner vår e-bok!

Här berättar vi hur du lyckas med innehållsdriven kommunikation och content marketing. Strategierna som lägger grunden och arbetssättet som fixar genomförandet.

Ladda ner e-boken här