KPI

Så skapar du kreativitet med hjälp av KPI:er

Nyckeltal är viktiga för att hålla koll på att kampanjerna gör sitt jobb och levererar. Men att utgå från några tydliga KPI:er kan också skapa större utrymme för kreativitet, skriver Tales Johan Bratt. 

De senaste decenniernas förflyttning från analoga till digitala kanaler har skapat stora möjligheter att mäta och utvärdera kampanjernas effekt. Innehåll på webb, nyhetsbrev och sociala medier genererar en stor mängd data som gör att vi bättre kan förstå målgruppens drivkrafter och samtidigt få koll på att vi gör rätt saker. Att sätta upp KPI:er inför kampanjerna är därför helt centralt för att se att kampanjens seglar mot rätt kurs. Vilka KPI:erna är varierar beroende på kampanjens syfte. Här är några vanliga:

  • CPM (cost per mille) – vad kostar det att nå 1 000 kontakter
  • CTR (click through rate) – hur många klickar på inläggen eller på landningssidan när de den dyker upp i Googles SERP
  • CPA (cost per acquisition) – vad betalar vi för ett lead inom B2B eller en ansökan inom talent aqcuistion?

Mer om KPI:er kan du läsa i vår digitala specialist Nathalie Ekmans inlägg. Och behöver du förstå ett och annat buzzword så har vi en sammanställning här.

Men vad är kopplingen till kreativitet?

När du jobbar utifrån KPI:er så reduceras magkänslan från sanning till hypotes. Djärva idéer som tidigare mötte motstånd på grund av allmänt tyckande får en ny chans. Kreativa kanalval som bryter mot gamla sanningar blir plötsligt möjliga att argumentera för. Hur då?

När det finns ett nyckeltal som ger svaret så blir det roligare och enklare att ställa frågan. Vad fungerar bäst? Vi testar helt enkelt. Magkänslan kanske säger att Facebook är helt fel kanal för att nå beslutsfattare inom tung industri och gamla sanningar säger att budgeten i stället borde läggas på LinkedIn. Så kan det var men det behöver inte vara så. Här bli lösningen att börjar småskaligt och låter Facebook gå en rond mot LinkedIn där KPI:erna är domare.

Om kostnaden per lead (CPA) visade sig vara väsentligt lägre på Facebook (och säljorganisationen dessutom gör raketen för att kvaliteten dessutom var hög) så har modet betalat sig. Och visar det sig att Facebook genererade skräp eller att CPA blev högre än för LinkedIn då har ni istället vunnit i kunskap och insikter.

I nästa rond ställer ni upp en modig copy mot den mer traditionella och låter KPI:erna avgöra matchen igen.

Resultatet? Sannolikt en marknadsavdelning som börjar arbeta datadrivet, med större utrymme för att testa fler idéer och ett mod och ett självförtroende att våga testa nytt.

Och som skapar kampanjer som övertid kommer att prestera allt bättre. För det har ni ju siffror på.

Mina uppgifter: johan.bratt@talecontent.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev där vi bjuder på kunskap. Brevet kommer en gång i månaden och innehåller allt ifrån guider, beskrivande case, våra senaste blogginlägg, spaningar och praktiska tips på hur man lyckas med content marketing.

* obligatoriska fält


I och med att du börjar prenumerera på Tales nyhetsbrev godkänner du att vi får kontakta dig gällande nyheter och marknadsföring. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.