Bereal

Hur funkar BeReal – den nya stjärnan på sociala medie-himlen

BeReal är appen som låter användarna visa upp vardagen utan vare sig filter eller hashtags. Poängen är att visa det anti-retuscherade livet. Vi reder ut hur appen fungerar.

 

Vad är BeReal?

BeReal är en bilddelnings-app där man följer sina vänner, men användare kan inte se hur många följare andra har. Appen lanserades 2020 och har sedan dess växt explosionsartat och laddats ner över 7,4 miljoner gånger. Appens popularitet ökar ihållande och nya användare tillkommer dagligen.

 

Hur fungerar BeReal?

Varje dag på ett nytt klockslag skickas en notis från appen till samtliga användare med instruktionen att inom två minuter ta en bild. Bilden tas med både fram- och baksides kamera samtidigt, utan möjligheten att vare sig redigera eller filtrera. Syftet är att visa verkligheten, såsom den ser ut i stunden. BeReal visar verkligheten bakom idyllen.

 

Skillnaden mellan BeReal och andra sociala medier

Postade bilder visas i flödet för användarens följare, men det går inte att gilla varandras inlägg. Istället för gillamarkeringar tar man en bild på sig själv som reaktion till sina vänners inlägg. Flödet i sin tur är dagsfärskt, bilderna försvinner efter ett dygn och det finns inget eftersträvat perfekt rutnät av bilder såsom hos konkurrenterna Instagram eller Pinterest. Det går att lägga upp bilder efter att de två minuterna passerat eller ta om bilden, men detta kommer att påtalas i inläggets beskrivning. BeReal, påminner till viss del om Instagrams Stories-funktion med sina tidsbegränsade bilder, men här erbjuds inga förskönande effekter.

Bereal

Varför BeReal?

BeReal är ett spännande och innovativt sätt att publicera sitt innehåll. Vackra solnedgångar och storslagna middagar har vi alla halventusiastiskt scrollat oss igenom i många år. Ett uppdämt behov om något annat än perfektion tycks sprida sig världen över. Den ständiga jakten på likes kan vara påfrestande, en känsla som inte gått sociala medie-jätten Instagram obemärkt förbi. Sedan sommaren 2021 kan man dölja antal gillamarkeringar på sina inlägg. Med nytillskottet BeReal har vi nu även möjlighet att visa den ofiltrerade verkligheten, vare sig den är intressant eller inte. Målet är inte att få mängder av följare eller likes, utan att vara äkta.

 

Är BeReal bara en fluga eller här för att stanna?

Vi minns alla ClubHouse som tog världen med storm under pandemin. Precis lika hastigt som appen dök upp så försvann den. Många jämför BeReal med just ClubHouse och ställer sig därför frågan om även BeReal kommer att dö ut. Svaret är oklart. BeReal är inte bundet till världsläget på samma sätt som ClubHouse, utan fyller snarare ett helt annat behov som florerar. Nämligen att folk börjar tröttna på det innehållet.

 

Är det anti-kurerade flödet här för att stanna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev där vi bjuder på kunskap. Brevet kommer en gång i månaden och innehåller allt ifrån guider, beskrivande case, våra senaste blogginlägg, spaningar och praktiska tips på hur man lyckas med content marketing.

* obligatoriska fält


I och med att du börjar prenumerera på Tales nyhetsbrev godkänner du att vi får kontakta dig gällande nyheter och marknadsföring. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.