Medieträning

Vi förbereder dig på mötet med journalisterna

Många oroar sig inför mötet med en journalist. Men genom att träna på intervjusituationen blir du snabbt tryggare inför mötet med medierna. Tale är en systerbyrå till Diplomat Communications.  Här arbetar medierådgivare med flera års erfarenhet från bland annat Ekot, TV4 och Expressen. Vi hjälper dig att förstå medielogiken och hur redaktionernas arbete fungerar bakom kulisserna. Och vi tränar dig med realistiska frågor med eller utan kamera. Efter en medieträning hos oss är du redo att svara på tuffa frågor från pålästa reportrar.

Kurs i medieträning har flera fördelar

Att oförberedd möta journalister kan få negativa konsekvenser. Mediernas makt är fortfarande stor och medierna har alltjämnt en viktig roll som granskare i ett öppet samhälle.

Samtidigt präglas delar av nyhetsrapporteringen av reportrars personliga drivkrafter och redaktionernas konkurrens om publiken. Det här är incitament som kan göra rapporteringen onyanserad eller rent av felaktig. Att förstå mediernas logik och hur redaktioner och enskilda reportrar agerar är därför avgörande för att du ska klara av medierelationer och intervjusituationen på ett bra sätt.

Hur går en medieträning till?

Vi genomför medieträningar med olika längd och djup beroende på dina behov och förkunskaper. Ett exempel på medieträning kan ofta se ut så här:

  • Inledande kortare teori om medielogik och vad som präglar medierna och journalistiken i just din bransch.
  • Praktiska övningar utifrån tänkbara vinklar och under så realistiska omständigheter som möjligt. Med eller utan kamera. Förberedda såväl som oförberedda frågor.
  • Feedback och reflektion. Vi går igenom övningarna och du får konkret återkoppling och praktiska råd. Därefter gör vi ytterligare praktiska övningar så att du själv blir medveten om dina framsteg.
  • Budskapsträningar. Övningar i konsten att på kort tid få fram det viktigaste och undvika att bli bortklippt av reportern i efterhand.

Medieträning på engelska

Tales David Landes är ursprungligen från USA och har en lång erfarenhet som nyhetsjournalist. David hjälper våra engelsktalande kunder – eller dig som behöver träna inför mötet med internationella medier – att bli trygga inför en intervjusituation.

Medietränare

Måns Eriksson har en bakgrund på Expressen där han arbetade som nattchef och coachade redigerare att formulera slagkraftiga rubriker och formulerade säljande löpsedlar. Måns har också arbetat som nyhetsreporter på lokaltidning.

Johan Bratt har en bakgrund som nyhetsreporter på bland annat Ekot på Sveriges Radio och Nyheterna på TV4. Johan har också varit redaktionell utvecklingschef förett stort antal lokala nyhetstidningar.

David Landes har en bakgrund som chefredaktör på The Local och har också arbetat som reporter på amerikanska tv-stationen PBS NewsHour. David utbildar i medielogik och håller medieträningar på engelska.

Vill du få vår prislista eller veta mer?

Kontakta Johan Bratt på johan.bratt@talecontent.se
Eller ring eller sms:a på 0735-45 99 26