De stora PR-trenderna 2024 i en föränderlig värld

PR-branschen står inför betydande förändringar. En orolig omvärld, ekonomiska utmaningar och teknologiska framsteg, som AI, kräver att PR-specialister förbereder sina strategier i god tid. 

AI i PR – Ett verktyg, inte en ersättare

AI-teknologin blir allt viktigare men som ett verktyg snarare än en ersättare för PR-specialisten. PR kommer alltid kräva en mänsklig touch. Vi kommer att använda alltmer AI i PR-arbetet 2024, men det kommer inte att ersätta den mänskliga förmågan att hitta vinklar och se det känslomässiga värdet som PR är grundat på. Det krävs en erfarenhet och kunskap om medielandskapet som bara en erfaren specialist har.

”AI-promptar” blir en ny affärsmöjlighet. I takt med att vi använder och lär känna AI-verktyg som ChatGPT och andra, märker vi att kvaliteten på svaren beror helt på kvaliteten på de frågeställningar vi använder. Därför kommer en ny typ av byråer och konsulter att uppstå för att hjälpa till att förbättra frågeställningarna.

Datadriven PR 

Enligt Prowlys PR Trends rapport kommer ett ännu större fokus lägga på det datadrivna. PR-verktyget Prowly är förvisso part i målet, men PR, som traditionellt drivits av relationer och intuition förvärvad genom erfarenhet, har nu ännu större möjlighet att backas av data. 17,5% av respondenterna i rapporten säger att kvantifierbara data kommer att bidra till bättre resultat i PR-arbetet. Lite lågt tycker jag. Att följa upp omnämnanden och analysera prestanda, mäta dina resultat mer exakt, justera strategier under resans gång och fatta välgrundade beslut bidrar till att främja starkare relationer, både med kund och journalister, och att anpassa sig till en vald publik. Men erfarenheten och ”intuitionen” kommer fortsatt att vara nycklar bakom ett framgångsrikt PR-arbete.

B2B: Förändrad innehållsstrategi för en yngre målgrupp

B2B-köpare blir yngre och det påverkar innehållsstrategin. Gen Z börjar ta en större plats på marknaden. De efterfrågar information och innehåll på ett effektivare sätt. Långa rapporter är ute, korta ”one pagers” är inne. Detsamma gäller videoinnehåll: långa videor är ute, snabba klipp är inne.

Influencer-marketing – inte bara för att nå konsumenter

Influencer-marketing är inte längre exklusivt för B2C-marknaden och produktsamarbeten, utan gör nu entré även inom B2B. Influencers i de här fallen kan vara erfarna tech-ledare, mediepersonligheter och offentliga figurer. Detta skapar nya möjligheter och strategier för PR-arbetet 2024. Kommunikatörer kan engagera influencers genom att samarbeta kring forskning, koppla ihop sig via teknikbranschgrupper eller delta i branschevenemang, exempelvis.

Digital: PR och reklam växer samman

Reklammakare fortsätter att sträva efter autentiska röster som avsändare för företags budskap. Denna trend bidrar till att yttterligare sudda ut gränserna mellan journalistik och PR, vilket väcker frågor om transparens och redaktionellt oberoende. Innehållskapare är nu egna publicister, och har i vissa fall tillgång till egna redaktioner. ”Pay-to-play”-modeller och marknadsföring av tredjepart kan göra att konsumenter börjar ifrågasätta äkthet i innehåll. Debatter om publicistisk etik och tydlighet för att upprätthålla journalistisk integritet aktualiseras när ansvariga utgivare saknas.

Varumärken ser även möjlighet att förstärka sitt förtjänade genomslag i traditionella medier. Genom att publicera och marknadsföra länkar i sina egna kanaler mot rätt målgrupper får ett väl genomfört PR-arbete extra skjuts och livslängd.

Stöd till journalister 

Inget nytt egentligen, men PR-specialister måste rikta in sig på att vara ett stöd för journalister i ännu högre grad. Många redaktioner navigerar fler ämnen med mindre resurser. Därför kommer journalister värdesätta de PR-specialister som inte slösar deras tid med felriktade pitchar.  De framgångsrika pitcharna kommer att vara de som erbjuder relevanta tips om vinklar inom journalistens bevakningsområden, eller kan erbjuda mervärde i ett pågående nyhetsarbete. Det ställer höga krav på att identifiera och mejsla ut vad inom verksamheten som har ett faktiskt nyhetsvärde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev där vi bjuder på kunskap. Brevet kommer en gång i månaden och innehåller allt ifrån guider, beskrivande case, våra senaste blogginlägg, spaningar och praktiska tips på hur man lyckas med content marketing.

* obligatoriska fält


I och med att du börjar prenumerera på Tales nyhetsbrev godkänner du att vi får kontakta dig gällande nyheter och marknadsföring. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.